Z každé kategorie potravin existují lepší a horší, zdravější a méně zdravé. Kterou zeleninu, ovoce, luštěniny, obiloviny, bílkoviny, mléčné výrobky a tuky bychom měli raději vynechat a nahradit zdravějšími?
Nejhorší zelenina: Jakákoliv z konzervy
Konzervovaná zelenina je často zbavena vlákniny a jiných živin a obsahuje množství soli. Mnohé konzervy zeleniny mají také cukr, umělé přísady a aromata, které snižují výživovou hodnotu zeleniny a mění ji na škodlivou.
Raději se rozhodněte pro mraženou, jako konzervovanou. Je stejně zdravá jako čerstvá, protože je hned po sklizni zmrazená. Nepřidává se do ní sůl, ani chemikálie.
Méně zdravá čerstvá zelenina: škrobový zelenina
Kukuřice, hrách, brambory, dýně obsahují méně vitamínů a minerálů a méně vlákniny než jiné druhy zeleniny. Navíc často mají dva až třikrát tolik kalorií. Nedávná studie z Harvardovy univerzity zjistila, že konzumace listové zeleniny vede k podstatně výraznějšímu hubnutí jako brambory, hrách a kukuřice.
Tyto druhy zeleniny bychom si měli dopřát jen během dne, ne večer, protože jsou bohaté na sacharidy.
Nejhorší ovoce: Konzervované nebo sušené
Ovoce je přirozeně sladké, takže do něj není třeba přidávat cukr ani látky na zvýraznění chuti na bázi cukru, které se často vyskytují v konzervovaných druzích. Přidaný cukr dodává pouze přebytečné kalorie, které jsou zcela zbytečné. Sušené ovoce také může obsahovat přidaný cukr.
Nezdravé ovoce: Zpracované ovocné nápoje
Mnohokrát na ovocných šťávách a džusech najdete nápisy evokující, že nic zdravější ani vypít nemůžete. Jenže tato „pravé šťávy“ jsou plné cukru, prázdných kalorií a často i umělých sladidel. Nejen zpracovaným džusem bychom se měli vyhýbat. I čerstvé ovocné šťávy bez přídavku chemie či sladidel jsou horší volbou než čistá voda.
Máčením ovoce se koncentruje obsah sacharidů v nápoji a ovoce je zbavené vlákniny.
Nejhorší obilniny: Bílý chléb a těstoviny
V rafinovaných obilovinách, mezi které patří bílý chléb, těstoviny, rýže, sušenky jsou ze zrna odstraněny otruby a klíčky. Mají vyšší glykemický index, cukry se rychleji vstřebávají do krevního oběhu, což vyvolává nárůst. Nahraďte jejich celozrnnými potravinami.
K velmi špatným obilovinám, patří i snídaňové cereálie pro děti. Většina z nich obsahuje množství přidaného cukru, barviva a aromata.
Nejhorší bílkoviny: Červené a zpracované maso
Informace o škodlivosti červeného masa přibývají téměř denně: Hovězí, vepřové a jehněčí maso má vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků. Souvisí s několika chronickými zdravotními stavy, včetně srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Červené maso také zvyšuje riziko divertikulitidy, běžného zánětlivého stavu střev, ale také riziko úmrtí na rakovinu.
Neméně škodlivé je zpracované maso: párky, klobásy, salámy, masové konzervy. Mají vysoký obsah soli, konzervačních látek a nasycených tuků. Jejich pravidelná konzumace zvyšuje riziko srdečních chorob a rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Nejhorší mléčné výrobky: Ochucené jogurty a tavené sýry
Mnoho ochucených jogurtů obsahuje až 30 gramů cukru (to je šest a půl čajové lžičky!). Takový jogurt ztrácí všechny pozitiva. Vybírejte si bílé jogurty řeckého typu a pokud potřebujete, dochuťte jejich čerstvým ovocem.
Vyhnout bychom se měli i zpracovaným sýrem – různé tavené sýry a měkké plátkové sýry s příchutěmi i bez často obsahují příliš mnoho soli.
Nejhorší tuky: Trans-tuky
Nacházejí se ve smažených potravinách, v pečivu a zpracovaných pochutinách ve formě částečně hydrogenovaných (ztužených) olejov.Výrobcovia potravin je upřednostňují, protože se snadno používají, jsou levné a trvanlivé – ovšem, pro naše zdraví jsou skutečně zlé.Trans-tuky zvyšují hladinu LDL (špatného) cholesterolu a současně snižují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Jídlo z nich zvyšuje riziko srdečních chorob a mozkové příhody.